top of page
  • Writer's pictureEmmi Kaitakari

Miten tunnistaa omat vahvuudet – kehity henkilökohtaisesti ja ammatillisesti


Omien vahvuuksien tunnistamisella on suuri rooli itsetuntemuksen kehittymisessä. Kun opit tunnistamaan omat vahvuutesi, onnistut helpommin sekä luontevammin kehittymään henkilökohtaisesti ja ammatillisesti kohti parasta versiota itsestäsi.


Omien vahvuuksien tunnistamisen tueksi on olemassa lukuisia keinoja ja usein voi olla hyvinkin yksilöllistä, mikä tapa sopii kullekin. Itsestään uusien puolien oivaltaminen ja yksilöllisen osaamisen tunnistaminen kehittää ja vie usein helpommin oikeaan suuntaan elämässä. Tämän blogin luettuasi voit saada juuri itsellesi sopivia vinkkejä vahvuuksiesi tunnistamiseen ja itsesi kehittämisen tueksi.Missä tilanteissa olet ollut ylpeä itsestäsi tai kokenut onnistumisia?


Mitä olet tehnyt? Mitä olet saanut aikaan? Mihin onnistumiset liittyvät – opintoihin, työkokemukseen tai kenties vapaa-aikaan? Entä millaiset kokemukset saavat sinut tuntemaan onnistumisen tunteita? Ja mikä tärkein, mitä taitoja tai ominaisuuksia olet tarvinnut näissä tilanteissa onnistumiseen?


Mitä vastoinkäymisiä ontapahtunut elämässäsi?


Miten ja minkä omaamiesi taitojen ja vahvuuksien avulla olet selvinnyt niistä? Olet päässyt tapahtuneiden vastoinkäymisten yli ja kasvanut sekä kehittynyt ihmisenä omien vahvuuksiesi avulla. Mitä ominaisuuksia sinulla näihin liittyen on ollut, jotta olet päässyt vastoinkäymisten yli ja eteenpäin elämässä?


Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?


Mitkä asiat tuntuvat mielekkäiltä asioilta tehdä, kun sinulla on vapaa-aikaa? Mielekkäänä koetut asiat ovat yleensä niitä, joissa sinulla on vahvuuksia. Toisaalta myös, jos haluat haastaa itseäsi sellaisissa asioissa, joissa et ole niin hyvä, kertoo se myös siitä, että sinulla on eräänlaisia vahvuuksia t

ältä kannalta katsoen.
Missä olet hyvä?

Missä asioissa olet parhaimmillasi? Mitkä asiat tuntuvat sinusta helpoilta? Et välttämättä aina osaa mieltää itsellesi helpolta tuntuvaa asiaa vahvuudeksesi. Vaikka jokin asia olisi sinulle vaivaton ja onnistut siinä, vaikka et ponnistelisi, se ei välttämättä ole jonkun toisen vahvuus. Mikään osaaminen ei siis ole itsestäänselvyys, eli jos jokin asia tuntuu sinusta helpolta, se tarkoittaa sen olevan sinun vahvuutesi.


Mitkä ovat heikkouksiasi?


Miten voisit kääntää kokemasi heikkoudet vahvuuksiksi? Vaikka onkin tärkeämpää keskittyä omiin vahvuuksiin heikkouksien sijaan, jotkin itsellään kokemat heikkoudet voivatkin joissakin tilanteissa olla myös suurimpia vahvuuksia. Esimerkiksi jos koet ujoutesi ja sosiaalisissa tilanteissa vetäytymisen heikkoutenasi, voi tällaisessa tilanteessa vahvuutesi olla se, että olet hyvä kuuntelija ja toisten tukena, vaikka et olisikaan niin paljon äänessä.


Mitä lähipiirisi kertoisi sinusta?


Mitä muut puhuvat sinusta? Miten joku toinen on joskus kehunut sinua? Ystäväsi, perheesi, kollegasi ja muut sinut lähes jokapäiväisessä elämässä näkevät ihmiset voivat nähdä sinusta asioita ja vahvuuksia, joita et välttämättä ole itse tullut edes ajatelleeksi. Ulkopuolisen silmin jokin asia, jota itse pidät itsestäänselvyytenä, voikin jollekin toiselle olla iso vahvuus sinussa.Näiden vinkkien saattelemana eikun pohtimaan sekä tunnistamaan omia vahvuuksia ja sanoittamaan niitä omaan CV:hen ja työhakemukseesi!

コメント


bottom of page