top of page
Writer's pictureEmmi Kaitakari

Miten tehdä vaikutus työnantajaan työhaastattelussa – vinkkejä, jotka auttavat sinua erottumaan


Työhaastattelu on tärkeä ja jännittävä tilanne monelle, sillä se ratkaisee saatko työpaikan vai et. Napataksesi työpaikan, sinun täytyy erottua muiden työnhakijoiden joukosta ja jäädä rekrytoijan mieleen (mieluusti hyvällä). Erotu muista hakijoista ja tee lähtemätön vaikutus työnantajaan ottamalla huomioon muutama tärkeä seikka työhaastattelussa menestymiseen. Kuinka voit erottua työnhaussa kymmenien tai satojen muiden hakijoiden joukosta? Voit olla askeleen lähempänä tavoittelemaasi työpaikkaa näiden vinkkien avulla!


työhaastattelussa rekrytoija ja työnhakija


1. Tee hyvä ensivaikutelma


Ensivaikutelman luomiseen saa vain yhden mahdollisuuden, jonka vuoksi siihen panostaminen on erityisen tärkeää, jotta voi jäädä rekrytoijan mieleen positiivisesti. Ole ajoissa haastattelussa, tuo itsestäsi aito olemus esille alusta asti, pukeudu asiallisesti työpaikkaan soveltuvalla tavalla ja käyttäydy asiallisesti.


2. Ole aito oma itsesi


Sinun ei tarvitse olla mitään, mitä et oikeasti ole. Ole rehellinen ja kerro realistisesti itsestäsi, omista vahvuuksistasi ja siitä millainen oikeasti olet. Älä mielistele tai yritä vastata “oikein”, vaan tuo asioita esille niin kuin ne omasta mielestäsi ovat. Muista tässäkin kuitenkin kohtuus ja käyttäydy tilanteeseen sopivalla tavalla hyvissä rajoissa.


3. Anna innostuksesi näkyä


Näytä haastattelussa millaista energiaa ja millaisen asenteen toisit mukanasi työpaikalle. Haastattelua pidetään yleensä virallisena kohtaamisena, ei sinun tarvitse pönöttää vakavana, vaan on jopa toivottavaa antaa innostuksen ja oman rehellisen olemuksen näkyä rekrytoijalle.


4. Ole aktiivinen ja tuo motivaatiosi esille


Voit kertoa omatoimisesti kiinnostavia asioita itsestäsi ja osaamisestasi myös ilman, että rekrytoija asioita sinulta erikseen kysyy. Voit nostaa esille esimerkiksi toiveitasi ja tulevaisuuden tavoitteitasi sekä sitä, miten saavutat tavoitteesi ko. työpaikan avulla. Näin voit osoittaa rekrytoijalle, että olet aktiivinen ja motivoitunut kehittymään yrityksessä.


5. Kerro vahvuuksistasi konkreettisesti


Sen sijaan, että luettelet asioita, joissa olet hyvä, kerro ennemmin siitä, miten aiemmin oppimasi taidot voisivat olla hakemassasi paikassa hyödyksi. Tuo esille relevantteja asioita, mitä hyötyjä voit tarjota yritykselle ja mitä lisäarvoa pystyisit tuottamaan. Aiempien kokemusten peilaaminen auttaa tuomaan osaamisesi myös konkreettisemmin esille.


6. Tuo esille kiinnostava yksityiskohta elämästäsi


Jonkin kiinnostavan faktan tai yksityiskohdan kertominen omasta elämästä voi auttaa rekrytoijaa muistamaan sinutpidemmäksikin aikaa ja täten myös erottamaan sinut muiden hakijoiden massasta. Rekrytoija oppii tuntemaan sinut paremmin vähän pintaa syvemmältä javoit jäädä varmemmin hänen mieleensä.


7. Etsi yhteisiä tarttumapintoja


Anna itsestäsi helposti lähestyttävä kuva etsimälläyhteisiä tarttumapintoja. Voit esimerkiksi ottaa esille mielenkiinnon kohteitasi tai harrastuksia, joista pidät vapaa-ajallasi. Tämän avulla jaat itsellesi mielekkäitä asioita ja rekrytoija voi osaltaan nähdä sinussa osan peilikuvastaan ja nähdä sinut potentiaalisena osana työyhteisöä.


8. Kysy rohkeasti kysymyksiä


Osoita aitoa kiinnostusta yritystä ja hakemaasi työpaikkaa kohtaan. Täten keskustelu myös etenee yleensä luontevammin, eikä tunnu sinulle kuulustelulta. Voit pohtia kysymyksiä jo ennen haastattelua ja kysyä esimerkiksi yrityksen käytänteistä tai millaisessa työyhteisössä tulisit työskentelemään.



Ota nämä vinkit haltuun, erotu muiden hakijoiden joukosta ja saavuta unelmiesi työpaikka.

Tsemppiä työnhakuun!





Comentários


bottom of page