top of page
  • Writer's pictureKalle Honkonen

Kansainvälinen rekrytointi - paikallinen menestys?


Kuvittele hetki, että Suomen rajat ylittää ihmisten aalto. Ihmisiä, osaamista, kokemusta, innovatiivisuutta. Nämä rajalle aallon aiheuttavat ihmiset ovat tarkasti valittuja ammattilaisia, jotka tulevat Suomeen motivoituneina töihin. Ammatteihin, joihin heillä on todistetusti kokemusta ja osaamista.kansainvalisen rekrytoinnin etu suomalaisille yrityksille

Tämä ei ole utopistinen haave, vaan täysin saavutettavissa oleva todellisuus, joka voi mullistaa suomalaisen liike-elämän. Onhan kansainvälistä rekrytointia käytetty jo vuosikaudet asiantuntijoiden ja ylimmän johdon rekrytoinneissa, mutta nyt me voimme käyttää sitä myös suorittavassa työssä, siellä blue-collar-osastolla missä pula osaajista on pahin. Työvoiman puute ja kohtaanto-ongelmat ovat monelle yritykselle tuttuja kompastuskiviä. Mitä jos ratkaisu olisikin globaalimpi ja kattavampi kuin olemme tottuneet ajattelemaan?


Menneisyyden oppitunneista tulevaisuuden oivalluksiksi


Katsottaessa taaksepäin, suomalaisten historia Ruotsissa tarjoaa opettavaisen näkökulman. 1960-1970-luvuilla tuhannet suomalaiset lähtivät Ruotsiin töihin parempien palkkojen ja työmahdollisuuksien houkuttelemina. Tämä muuttoaalto ei ainoastaan auttanut Ruotsia vastaamaan omaan työvoimapulaansa, vaan loi myös pitkäaikaisia kulttuurisia ja taloudellisia yhteyksiä maiden välille. Suomalaiset työntekijät toivat mukanaan paitsi työvoimaa myös osaamista ja uusia näkökulmia, jotka rikastuttivat sekä ruotsalaista yhteiskuntaa että taloutta. Tämä historiallinen esimerkki osoittaa, kuinka kansainvälinen työvoima voi olla molemminpuolisen hyödyn ja kasvun lähde. Olemme tottuneet ajattelemaan, että osaavien työntekijöiden löytäminen on haastavaa. Entä jos näkisimme tämän haasteen uutena mahdollisuutena? Kansainvälinen rekrytointi avaa oven osaajille, joita kotimaiset markkinat eivät aina voi tarjota. Tämä ei ole vain mahdollisuus vaan strateginen liike, joka voi määrittää yrityksen tulevaisuuden. Laaja, yli neljän miljoonan ammattilaisen kansainvälinen verkostomme, tarjoaa mahdollisuuden löytää juuri oikeat osaajat kaikille toimialoille ja organisaation tasoille. Jos puhutaan osaajapulasta, ajatellaan liian suppeasti. Jokaiseen ammattiin osaajia kyllä löytyy, jos siihen ollaan aidosti valmiita.

Sujuva rekrytointi alusta loppuun


Kun puhutaan kansainvälisestä rekrytoinnista, monelle tulee mieleen monimutkaiset hallinnolliset prosessit. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Nykyaikainen ja sujuva rekrytointiprosessi on suunniteltu niin, että siirtymä on mahdollisimman helppo ja tehokas sekä työntekijälle että työnantajalle. Ammattitaito sekä soveltuvuus voidaan moneen ammattiin todentaa etänä jo ennen lopullista valintaa. Enää ei pelkästään koodareilta tai asiantuntijoilta kysytä portfoliota haastattelun alussa vaan on ihan normaalia tänä päivänä, että esimerkiksi. hitsari tai CNC-koneistaja antaa työnäytteen työhaastattelun osana - etänä. Työluvat, verotus, pankkitili ja pankkikortti, asumisjärjestelyt – kaikki nämä on huomioitu ja ratkaistu jo silloin kuin relokaatiopalvelu on laadittu. Tämä tarkoittaa sitä, että tulee työntekijä sitten vaikka Intiasta, se on yhtiölle yhtä helppoa kuin palkata työntekijä Inarista. Todennäköisesti helpompaakin, sillä kansainvälisen osaajan apuna on HR-ammattilainen, joka auttaa häntä muuttoon liittyvissä asioissa toisin kuin sitä Inarin kaveria, joka soittelee teille ja kyselee missä kämppä, missä sitä ja missä tätä.


Olemmeko valmiita?

Nyt pysähdy hetkeksi ja kysy itseltäsi: onko organisaatiosi todella valmis ottamaan vastaan kansainvälisen työvoiman? Vai oletteko valmiita katsomaan sivusta, kun kilpailijanne ottavat askeleen eteenpäin? Kansainvälinen rekrytointi ei ole vain trendi, se on välttämättömyys.

Ymmärrän hyvin, että tähän vaikuttaa moni asia. Ei pelkästään se, että käyttämänne laitteet, ohjelmistot tai koneet ovat nyt käytössä suomeksi - useimmiten tämä on se ensimmäinen tekosyy. Harvoin kuitenkaan mitkään koneet ovat pelkästään Suomen markkinoille rakennettu, niitä on vain totuttu käyttämään suomeksi. Enemmän tähän vaikuttaa se, miten te organisaationa operoitte ja miten teidän väkenne toimii siellä, missä varsinainen suorittava työ tehdään. Tämä on se hetki, kun kulttuuri syö strategian, kun jotenkin on vain niin vaikeaa ja ongelmallista ottaa työhön ulkomaalaista ammattilaista…  joka toisi juuri sen osaamisen, mitä juuri teidän työnne juuri nyt vaatii. Samalla tämä voisi olla muutoksen hetki. Hetki, jolloin on päätettävä, haluatteko olla mukana tässä globaalissa pelissä vai jäädä odottamaan, että mahdollisuudet valuvat käsistänne. Ei enää selityksiä, ei enää "ehkä myöhemmin". Nyt on aika lähteä kokeilemaan mahdollisuutta, jolla varmistetaan kasvu, mikä ilman osaajia ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Tiedostan senkin, ettei kaikissa ammateissa voi toimia ilman suomen kieltä. Näitä itsestään selviä tehtäviä löytyy esim. sote-alalta ja asiakaspalvelutehtävistä. Meidän isovanhempamme eivät ole valmiita asioimaan muulla kuin selkosuomella ja hyvä niin. Tätäkin meidän pitää tarkastella näitä valintoja tehdessämme, sillä tämä vaikuttaa myös suomen kielen säilyvyyteen - sitä kaiketi haluamme vaalia ja vaatiakin.

On kuitenkin lukematon määrä tehtäviä, joissa kielellä ei ole mitään merkitystä. Meillä on valtava pula automekaanikoista, metallialan osaajista sekä monista muista tehtävistä, missä työnjohto voi hoitaa asiakasrajapinnan toiminnot ja ammattilainen itse suorittavan työn.    Me teemme tätä jo ja voimme auttaa teitäkin - oletteko valmiina? 


Haluamme auttaa teitä voittamaan työvoimapulan haasteet ja varmistamaan kasvunne sekä luonnollisesti itse kasvaa teidän rinnallanne. Tämä ei ole vain työvoiman rekrytointia, vaan tämä on yhteisen tulevaisuuden rakentamista. Keskustelut eivät sido mihinkään vaan vasta valitun henkilön aloittaessaan työt te maksatte tehdyistä työtunneista. Ollaan yhteydessä ja varmistetaan, että osaajapulapeikosta huolimatta teilläkin on mahdollisuus aitoon kasvuun! Kalle Honkonen Uratalon toimitusjohtaja


Kalle Honkonen

Toimitusjohtaja

+358 50 065 6969

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page